Gör din WordPress hemsida säkrare i 6 enkla steg

6 enkla tips för säkrare hemsida digitalpartner

Skrivet av Morgan Green Svensson

Webbutvecklare

Publicerat 6 april, 2020

digitalpartner logga

Digitalpartner erbjuder tjänster som digital marknadsföring och bygger hemsidor med stort Google fokus. Sökmotoroptimering (SEO)Google Ads och Facebook & Instagram-annonsering är några av våra vanligaste tjänster.

6 enkla steg som gör din WordPress hemsida säkrare

  1. Minska attackytan
  2. Håll sidan uppdaterad
  3. Byt lösenord
  4. Använd unikt användarnamn
  5. Gör backup ofta
  6. Installera säkerhetsplugin

WordPress är världens vanligaste verktyg för att bygga hemsidor, det stora antalet av just WordPress hemsidor gör att det är extra intressant för hackare att rikta sig mot just dom. Men de flesta hackare letar efter enkla mål för sin verksamhet och med några enkla medel så kan du ha ett grundläggande skydd för din hemsida vilket gör att hackaren riktar sitt fokus åt ett annat håll. Här ger vi dig några enkla tips för att göra din hemsida säkrare.

Minska attackytan

När man pratar om skydd för din hemsida så brukar man nämna attackytan som en viktigt del att ta hänsyn till. Med attackyta så menar man mängden kod som finns tillgänglig för hackare att ta sig in på din hemsida, ju större attackyta desto större möjlighet. 

Eftersom wordpress är ett verktyg där man använder sig av teman och plugins där koden redan är färdigskriven för användaren så blir det också mycket kod som är oanvänd. Därför är det extra viktigt att minska ner attackytan genom att använda så lite plugins och teman som möjligt samt att ta bort de som är oanvända.

Håll sidan uppdaterad

Kanske det viktigaste för att hålla hemsidan säker är att hålla den uppdaterad. Eftersom en WordPress hemsida består av många olika komponenter så gäller det att hålla allt uppdaterat för att minska risken för intrång. Se till att logga in minst en gång i veckan och uppdatera din hemsida. Gör alltid en säkerhetskopia av din sida innan du uppdaterar. Sen börjar du med att uppdatera dina plugins/tillägg sedan ditt tema och sist wordpress. Gör också en kontroll av din sida så allt fungerar mellan varje del. 

Det kommer ganska ofta varningar från säkerhetsföretagen att vissa plugins/tillägg har säkerhetsproblem, i regel så är tillverkaren av tilläggen snabba med att täppa igen hålet. Men om du inte uppdaterar ditt plugin/tillägg så kan det vara så att du sitter med en osäker sida under lång tid. Så att hålla din sida uppdaterad med jämna mellanrum är ett enkelt sätt att göra din sida säkrare.

Byt till ett säkert lösenord

Det här tipset känner nog alla redan till, men det är inte mindre viktigt för det. Att ha ett lösenord som är säkert kan göra att du klarar dig från intrång. 

Blanda gemener, versaler, siffror och specialtecken och använd minst 10 tecken i längd för ett säkert lösenord. För att komma ihåg lösenorden så kan du använda dig av en lösenordshanterare på din dator som håller koll på dina lösenord åt dig. Tänk också på att byta lösenord med jämna mellanrum.

Använd ett unikt användarnamn

Ett sätt att göra din wordpresshemsida säkrare är att använda dig av ett unikt användarnamn för ditt inlogg. Ett bra användarnamn kan vara en fullständig epostadress medan ditt namn eller t ex admin är lätt för hackare att knäcka.

Gör backup ofta

För att säkra upp din hemsida så rekommenderar vi att du gör backup på din sida minst en gång i veckan så att du kan återställa din sida om du får ett angrepp eller att något går fel vid en uppdatering.

Installera ett säkerhetsplugin

Ett bra sätt för att stärka upp din sida är att installera ett säkerhetsplugin på din sida. Då scannar pluginet genom din sida och letar efter skadlig kod. Men tänk på att här gäller det att också hålla pluginet uppdaterat. Det finns många säkerhetsplugin att välja mellan men använd ett som har många användare, är kompatibelt med din version av wordpress samt uppdateras ofta är att rekommendera.

Vad gör man om hemsidan blivit hackad?

I nästa blogginlägg går vi igenom hur man ska tänka och vad man måste göra efter att ens hemsida blivit hackad. Håll utkik i bloggen efter kommande inlägg om säkerhet.

Visste du att vi på Digitalpartner erbjuder service & trygghetsavtal?

Vi har alltid ett långsiktigt tänk när vi bygger hemsidor till våra kunder. Därför erbjuder vi service och trygghetsavtal som är specialanpassade efter era behov. Där vi bland annat kan se till att hålla er hemsida säker från hackare. Kontakta oss för att veta mer!

Morgan Svensson

Webbutvecklare

Du kanske också gillar…

Social Selling

Social Selling

Social Selling har blivit ett allt vanligare begrepp inom försäljning. Det handlar om att hitta och skapa relationer med nya kunder online via sociala medier. Vi tittar närmare på begreppet.

läs mer
UX-design

UX-design

UX står för User Experience och betyder användarupplevelse. Syftet med UX-design är att utveckla tjänster och produkter som användarna älskar men som också skapa nytta för företaget.

läs mer

Du vet att er digitala närvaro kan bli bättre. Det är ju därför du är här? Ta hjälp av oss, så tar vi ert företag på en resa till nya höjder!

Viktor Hörman

VD / Digital Strateg

viktor@digitalpartner.se

+46 (0) 70 492 73 80

digitalpartner logga

Få en gratis SEO guide 2020

Signa upp för nyhetsbrev och få din sökmotorptimerings guide helt kostnadsfritt!

Grattis! Du får din SEO guide till mailen inom kort.